8/09/2013

Superfoodia pakkaseen!

Tänä kesänä ollaan poimittu taas melko ahkerasti mustikoita; tuota kotimaamme superfoodia. Pakkanen alkaa olla pullollaan mustikoiden lisäksi myös mansikoista ja vadelmista. Talven vitamiinien saanti alkaa siis olla taattu! Jotenkin tuntui, että (hyvien) mansikoiden tulo kauppoihin loppui kuin seinään ja mustikatkin vietiin metsistä melko nopeasti. Syksymmällä ajateltiin käydä vielä vähän puolukassa, niistä voisi tehdä herkkuani puolukkasurvosta pinaattilettujen ja kaalilaatikon kaveriksi ja miksei muutaman puolukkapiirakankin. ;)

Kävittekö te mustikassa?




Meikäläisellä on aina ollut jokseenkin intohimoinen suhde marjoihin. Pienenä ravattiin kesällä yhtenään metsässä poimimassa mustikoita, että äiti tekisi mustikkapiirakkaa. Ja erään lähistöllä sijaitsevan ränsistyneen talon vieressä kasvoi paljon vadelmapensaita. Sieltä me käytiin usein "ryöväämässä" makeita vadelmia. Kävin myös muutamana vuonna mummun ja papan kanssa Iso-Syötteellä lakka-apajilla. Ne ne vasta onkin herkkua! Muistan, kuinka kotiin päästyäni kauhoin lakka-saaliini pakasterasioihin ja kirjoitin vielä päälle oman nimeni, ettei kukaan muu vain söisi kalliita herkkuaarteitani. :D

Mansikoita taas en lapsena voinut syödä tuoreina -ne piti aina ensin pakastaa yön yli. Mansikoiden allergeeni kun piilee nimenomaan niiden tuoreudessa, pakastaessa allergiaa aiheuttava ainesosa ikään kuin häviää. Nyt aikuisena olen onneksi päässyt eroon tuosta allergiasta ja olen nautiskellut jo monta kesää tuoreen mansikan mausta -eihän sitä makua voita pakastettu mansikka, ei sitten millään!

Ja koska olen suurelle osalle hedelmistä allerginen, on marjat niitä harvoja oikeasti terveellisiä ja vitamiinipitoisia "herkkuja", joita voin ilman oireita syödä. Siispä, marjat kunniaan!




2 kommenttia:

  1. Oih, ihania mustikoita! :) Enpä ole ehtinyt tänä(kään) kesänä marjaan enkä edes pakastamaan mansikoita tai mustikoita. Siispä tyydyn taas kaupan pakastemarjoihin taas tämänkin talven. Ehkä joku kesä sitten ehdin... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta onneksi on kaupan pakastemarjat, niin ei tarvi koko pitkää talvea olla ilman marjoja, on ne niin herkkuja terveyspommeja! :)

      Poista

Kiva kun kommentoit! :)