4/12/2012

Nälkäpeli

Käytiin pääsiäisenä miehen kanssa kattomassa elokuva Nälkäpeli (The Hunger Games). Aattelin tehä siitä elokuva-arvostelun tänne, koska leffa puhutteli ainakin mua itteä aika tavalla ja lisäksi tykkäsin elokuvasta ihan sikana!


Elokuvahan pohjautuu (yllättäen) kirjaan (tai oikeastaan kirjatrilogiaan), enkä ole vielä ehtinyt Nälkäpelin ensimmäistä kirjaa lukemaan, mutta takuulla aion; jos leffa oli jo noin hyvä, niin kirja mahtaa olla melko huippu!


Päärooleissa nähdään nuoret Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) ja Peeta Mellark (Josh Hutcherson), jotka valitaan edustamaan omaa vyöhykettään jokavuotiseen reality tv-ohjelmaan, Nälkäpeliin. Edustamaan lienee väärä sana, sillä Nälkäpeliin valittujen on taisteltava hengestään. Koska jokaiselta 12 vyöhykkeeltä valitaan realityyn yksi nuori tyttö ja yksi nuori poika, valikoituu pelin lopussa voittajaksi se henkilö, joka on viimeisenä näistä 24 valitusta elossa.



Finnkinon sivuilla kerrotaan elokuvasta näin:
"Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli."


Itseäni elokuva kiinnosti jo sen vuoksi, että siinä käsitellään reality-tv:tä uudesta vinkkelistä. Elokuvan idea herätti minussa paljon ajatuksia: "Kuinka pitkälle reality-tv voidaan viedä?" ja "Kuinka paljon inihimillisyyden, eettisyyden ja moraaliuden rajat pystyvät venymään niin sanotun viihteen nimissä?". Mieleeni tuli eräs vanhempi elokuva (en millään muista sen nimeä, äsh!), jossa puitiin vähän samaan tyyliin internetiä ja sen hyvin vakaviakin seurauksia: Nuori tietokonenero sieppaa yksitellen ihmisiä kotiinsa, altistaa heidät jonkinlaiselle kidutukselle, laittaa web-kamerat kuvaamaan kidutettavaa ihmistä siten, että kameran kuvaus näkyy kaikelle kansalle netissä. Mitä useampi ihminen klikkaa kyseiselle nettisivulle (eli katsoo lähetystä), sitä pahemmin uhria kidutetaan ja sitä nopeammin uhri kuolee.
Pointti: Mikäli kukaan ei klikkaisi nettisivua, uhri ei kuolisi. Mutta, koska ihmiset ovat luonnostaan (ja jopa joskus epäinhimillisen) uteliaita, uhreille käy huonosti.



Joka tapauksessa (tämä meni nyt vähän raiteiltaan :D), suosittelen käydä kattomassa Nälkäpelin tai ainakin vuokrata sen. Kiehtova, ajatuksia herättävä, jännittävä ja jopa hieman romanttinenkin elokuva elämästä ja siitä, kuinka reality ja viihde voi tehdä ihmisestä pelinappulan ja uhrin. Ja vaikka leffa oli osittain hieman ennalta-arvattava (tyylin; "eihän päähenkilö voi kuolla, eihän?!"), oli juoni, henkilökemiat, tapahtumat ja tunnelataus osattu mielestäni rakentaa niin taidokkaasti, että välillä tuli ihan pidätettyä hengitystä silkasta jännityksestä (ja kuulemma puristettua miehen kättä säikähdyksestä).

 kuvat


Trailerin näkee tästä:



Menkää kattomaan! :)

6 kommenttia:

  1. Suosittelen kyl ihmisiä lukemaan ainakin sen ensimmäisen kirjan.
    Itteäni ärsytti suunnattomasti se kun teatterissa supistiin siinä vieressä et "mitä toi tarkottaa?miks ne noin tekee?"ymym. argh. ja nyt tulee netissä vähän väliä vastaan "Katniss <3 Peeta 4ever" -juttuja. Oikeesti?Onks ihmiset käyny leffassa silmät kiinni vai onks jengi vaan oikeesti niin tyhmää.?

    Anteeksi avautuminen :D En tarkota tällä kommentilla et sun olis pitäny lukea kirja eka tms :D Ja hyvä leffahan se oli, aika tarkasti kirjan mukaan meni :)
    ärsytyksen tais aiheuttaa muisto niistä pälleistä siellä teatterissa ja ne tyypit jotka pitävät Katnissiä ja Peetaa rakastavaisina. plöh. anteeksi jälleen. Minä tästä lähdenkin :) --->

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää en malttanu lukia kirjaa ensin ku ihastuin niin siihen leffan traileriin ja se oli pakko päästä kattoon nyt-ja-heti! ;D Mutta nyt ku oon nähny elokuvan, oon alkanu metästämään sitä trilogian ekaa kirjaa, että pääsisin lukemaan, mitä niin sanotusti elokuvan takana tapahtuu ja mihin elokuvassa ei-näytetyt asiat, ajatukset ja tapahtumat perustuvat.

      Ja ei haittaa yhtään avautuminen! Mulla on nyt kova tavote saaha luettua (en siis ikinä oikeen ehdi tai sit en vaan jaksa lukee, siitä hitaus) nuo kaikki Nälkäpeli-kirjat ennenku ne loputki tullee elokuvateattereihin. Paljon mielekkäämpää varmasti seurata sitten valkokankaalta, kun tietää taustaakin paremmin. Jäin kyllä ihan koukkuun! Nii joo ja useinhan ne pösilöt siellä teatterissa on niitä teinejä, joita kiinnostaa lähinnä päähenkilöiden ulkoinen habitus, tekstaaminen kesken elokuvan ja krhm, tyhmähköjen kysymysten esittäminen kesken elokuvan (tai sen jälkeenkin). Näin niinkuin yhtään teini-ikäisiä yleistämättä! ;)

      Mukavaa viikonloppua, minä painun ostamaan sen kirjan ja uppoudun siihen! :)

      Poista
    2. Joo, kyllähän sen ymmärtää ettei trailerin nähtyä vois päätyy siihen ratkasuun et "noh, luen sen kirjan tästä eka ja hankin vaikka sitten sen dvd:llä" :p
      Kirjottele sitten että mitä pidit kirjasta! Koska jos elokuva teki suhun noin suuren vaikutuksen (tai ainakin nostatti ajatuksia reality-tv:stä yms) niin en tiedä mitä se kirja sulle tekee ;D

      Hyvät viikonloput ja tsemii kirjan etsimiseen :)

      Poista
  2. Mua alko kiinnostamaan toi vanhempi elokuva mistä mainitsit niin paljon että kerroin siitä mun miehellekin. :D Alettiin sit vähän selvittämään sitä, joten oisko se elokuva mahdollisesti tää: http://www.youtube.com/watch?v=OLYo5tMylQM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo JUST TOI!! :D Hyvä leffa sekin -joskin kauhea ajatus siinäkin tuosta "tositv"mäisyydestä.

      Poista

Kiva kun kommentoit! :)