4/09/2014

Captain Phillips


Elokuva-arvosteluun tällä kertaa päätyi tositapahtumiin perustuva draama/jännäri Captain Phillips. Leffa keskittyy vetisiin, merisiin, maisemiin ja (lähes) koko tarina tapahtuukin vetten päällä. Elokuvan juoni on pintapuolisesti katsottuna hyvin yksinkertainen; Merikapu Richard Phillipsin (loistava, loistava, Tom Hanks) johtamaan konttialukseen hyökätään vaarallisilla vesillä. Merirosvot tunkeutuvat alukseen ja miehistö yrittää parhaansa mukaan selviytyä kiperässä tilanteessa. Elokuvan tarinaa käydään kuitenkin kahtaalla; sekä niin sanotun hyviksen, kapteeni Phillipsin, näkökulmasta että niin sanotun pahiksen, merirosvojen pomon, somalilaisen Musen (upeasti roolinsa näytellyt Barkhard Abdi), vinkkelistä. Tarinan edetessä nämä kaksi "hyvis" ja "pahis" kohtaavat olosuhteiden pakosta ja koko elokuvan punaisen langan voisikin nähdä koostuvan Phillipsin ja Musen välisestä vuorovaikutuksesta.


Finnkino kertoo elokuvasta seuraavaa: "Captain Phillips on ohjaaja Paul Greengrassin monikerroksinen tutkielma tapahtumasta, jossa somalimerirosvot kaappasivat yhdysvaltalaisen konttialuksen Maersk Alabaman vuonna 2009. Se on - Greengrassin tunnusomaiseen tyyliin - sykkivä trilleri ja monisyinen kuvaus globalisaation lukemattomista seurauksista.

Elokuva keskittyy Alabaman päällikön, merikapteeni Richard Phillipsin (kaksinkertainen Oscar-voittaja Tom Hanks) ja hänen somalivastapuolensa Musen (Barkhard Abdi) väliseen jännitteiseen suhteeseen. Väistämättömällä törmäyskurssilla Somalian rannikolla molemmat miehet huomaavat maksavansa raskasta veroa maailmantalouden voimista, joihin eivät voi vaikuttaa.

Elokuvan on ohjannut Oscar-ehdokas Paul Greengrass Billy Rayn käsikirjoituksesta, joka perustuu Richard Phillipsin ja Stephan Taltyn kirjaan "A Captain´s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea". "


Elokuva piti tiukasti otteessaan. Se oli koskettava, jännittävä ja silmiä avartava. Tuli pelon sekaisin tuntein mietittyä elokuvan edetessä, että "tämä tosiaan perustuu tositapahtumiin..." Elokuvan näyttelijäsuoritukset perustuivat pääosin Hanksin ja Abdin varaan ja täytyy sanoa, että aivan loistavat näyttelijät oli rooleihin kyllä valittu. Rakastan Tom Hanksin tapaa omaksua hahmo kuin hahmo ja liikutun aina hänen näyttelemistään roolihahmoista. Barkhard Abdi oli itselleni entuudestaan tuntematon, mutta vaikutuin kyllä suuresti hänen osaamisestaan. Muutenkin koko somalijoukkion suoritus elokuvassa oli kiitettävää.

Suosittelen elokuvaa, tykkäsin itse tosi paljon, eikä tämä ollut yhtään liian seikkailullinen omaan makuuni. Eikä myöskään liian räiskintämäinen. Sopivasti draamaa, jännitystä ja seikkailua. Onko joku nähnyt tämän, mitä piditte?


2 kommenttia:

  1. Tykkäsin, samanlaisia mietteitä kirvoitti elokuva täälläkin :)
    En kyllä taida tietää ainuttakaan huonoa leffaa Hankisilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samis! :) Ja nimenomaan tuoki, mää sanon aina kaikille sillon ku Tomppa Hanks tulee puheeksi, että en tiiä yhtään Hanksin näyttelemää leffaa, joka ois huono. Se on vaan niin loisto!

      Poista

Kiva kun kommentoit! :)