1/29/2014

Nälkäpeli - Vihan Liekit



No nyt päästään vihdoin ja viimein asiaan! Johan oon antanutkin tämän leffa-arvostelun odotuttaa itseään, mutta nytpä sain sen aikaiseksi toteuttaa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai..?

Tällä kertaa leffa-arvostelussa siis ehdoton suosikkini Nälkäpeli (The Hunger Games) ja nimenomaan elokuvatrilogian kakkososa eli Vihan Liekit (Catching Fire). En tiedä onko parempi vai pahempi mennä katsomaan leffa jo kirjan lukeneena. Toisaalta pääsin heti elokuvaan sisälle ja ymmärsin pieniä, sanomattomia, asioita elokuvasta. Mutta toisaalta taas kiinnitin huomiota heti, kun elokuvasta puuttui jotain omasta mielestäni oleellista ja tärkeää, joka kirjassa mainitaan.


Alkuun perinteisesti Finnkinon synopsis elokuvasta: "Nälkäpeli - Vihan liekit on jatkoa sarjan ensimmäiselle menestyselokuvalle Nälkäpeli. Nälkäpeli - Vihan liekit perustuu Suzanne Collinsin samannimiseen kirjaan (Catching Fire), joka on osa menestystrilogiaa: Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi.

Katniss Everdeen ja Peeta Mellark jotuvat Nälkäpelin voittajina vuotuiselle voittajakiertueelle. Ennen kiertuetta presidentti Snow vierailee Katnissin luona. Vyöhykkeillä on alkanut kyteä kapina Capitolin valtaa vastaan ja Snow syyttää Katnissia kapinan lietsomisesta. Snow tietää, että Katnissin ja Peetan suhde ei ole aivan niin aito, kuin he antavat ymmärtää.

Pian kiertueen jälkeen Presidentti Snow antaa ilmoituksen, että vanhojen Nälkäpelin voittajien täytyy kilpailla toisiaan vastaan 75. Nälkäpelin kunniaksi. Katniss ja Peeta joutuvat areenalle uudestaan. Kisaa edeltävänä iltana pidettävässä haastattelussa Katnissin stailaaja Cinna pukee Katnissin hääpukuun presidentin käskystä. Kesken haastattelun Katnissin puku alkaa palaa, ja se muuttuu matkijanärhen puvuksi. Cinna saa kärsiä liian rohkeasta asuvalinnastaan, sillä matkijanärhi on symboli meneillään olevalle kapinalle.

Nälkäpeli on taas kohta käyty, mutta kapina leviää ja jokainen joutuu valitsemaan puolensa."

Tässä Vihan Liekit -elokuvassahan on eri ohjaaja kuin ykkösosassa ja itse kyllä (valitettavasti) huomasin selvän eron, joka näiden leffojen välillä vallitsee. Kun ensimmäinen elokuva keskittyi nimenomaan Katnissin tuntemuksiin, ajatuksiin ja muutenkin yksilölliseen kokemiseen, on kakkosessa keskitytty enemmän actioniin; tapahtumia on paljon, ne on toteutettu melko nopealla tahdilla elokuvassa eikä Katnissin vahva läsnäolo ja olemus kantanut koko elokuvan läpi samalla tavalla kuin ykkösessä.

Muutamaa kirjan tapahtumaa jäin kaipaamaan elokuvaan, samoin kuin olisin toivonut leffan olevan vaikka kestoltaan pidempi tai hajautettu kahteen osaan, jotta olennaiset asiat ja tapahtumat olisi saatu kerronnan kannalta järkevämmin aseteltua. Toki pidin Vihan Liekeistä, paljonkin, mutta jokseenkin juosten pissityltä ja pakolla täyteen ahdetultahan elokuva väkisinkin vaikutti -ainakin omaan silmääni. Harmillinen juttu tuo ohjaajan vaihtuminen, pidin niin kovin ykkösen tunnelmasta!

Näyttelijäsuorituksista sen verran, että Hutchersonin (Peeta) ja Lawrencen (Katniss) roolityöskentelyä ja taitoa lienee turha edes vertailla keskenään, toinen on niin ilmiömäinen näyttelijätär ja toinen melko keskinkertainen. Jälleen kerran Harrelson (Haymitch) ja Banks (Effie) sekä hyytävä Sutherland (presidentti Snow) nostivat omilla suorituksillaan elokuvan tasoa ja toivat siihen tarpeellista särmää. Hemsworthistä (Gale) ei liiemmin ole sanottavaa, hänen roolinsa kun jäi tässä kakkosessa hyvin pieneksi, samoin kuin Katnissin perheen ja jopa hänen luottostailistinsa Cinnan (Kravitz), joskaan en voinut välttyä kyyneliltä, kun hänet raahattiin pois...

Myönnettäköön, että kävin katsomassa Vihan Liekit kahteen kertaan ja mietin, pitäisikö käydä vielä kolmannen kerran, vielä kun se pyörii leffateattereissa. DVD:tä kun saa odotella melko hyvän tovin kauppoihin. ;)

Mitäs arvon lukijat tykkäsivät Vihan Liekeistä?


Kuva 1 / Kuvat 2-5

4 kommenttia:

  1. En oo nähny vielä! Ekan kanssa mulle kävi niin, että menin katsomaan leffan ennenkuin luin kirjan. Tykkäsin kovasti, kunnes katsoin sen uudelleen kirjan lukemisen jälkeen. Nää, ei ollutkaan enää yhtään niin hyvä! :/

    Noissa kirjoissa on jotenkin niin tosi paljon sellaista Katnissin pään sisällä tapahtuvaa ajatuksenjuoksua jne., ja sitähän nyt on aika mahdoton filmata. Eli odotukset elokuvilta eivät siinä mielessä ole oikeastaan mitenkään kummoiset, vaikka kyllä mä ne kaikki ajattelin siitä huolimatta käydä kurkkaamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kävi samalla lailla; katsoin ensin leffan ja sitte innostuin lukemaan kirjan. Ja kun katsoin sen jälkeen leffan, huomasin että siitä puuttu omasta mielestä tärkeitä kohtauksia. Ohan ne kirjat lähes poikkeuksetta parempia ku lehvat! :)

      Poista
  2. Täytyy sanoa, että oli yhdet huonoiten käytetyt leffaeurot pitkään aikaan. Älyttömän pitkä pohjustus, ja sitten itse peli meni ihan hujauksessa. Olisin kaivannut ehkä jopa enemmän sitä toimintaa, nyt sellaiseen alkulässytykseen meni ihan kauheasti aikaa. Loppu lässähti ihan täysin. Lisäksi Lawrensen näytteleminen ei iskenyt minuun eikä Atteen vähän vertaa, tuntui lähinnä kovin tekemällä tehdyltä. Tuskin vaivaudutaan kolmosta katsomaan.

    Mä en ole lukenut kirjoja ja taustatiedot sinällään koko trilogiasta aika hatarat. Lähdin siis ihan puhtaasti leffaan, ja siinä tarkoituksessa tämä Nälkäpeli ei toiminut sitten yhtään. Ehkä se tosiaan oli suunnattu enemmän asiaan perehtyneille?

    (oikeasti se kolmonen on varmaan pakko mennä katsomaan, että näkee, mitä kaikille niille söpöille miehille tapahtui ;D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän ne kaikkiin voi iskee, tosiaan Vihan Liekit kirjassa pääasia ei oo itse pelillä, joten sen takia sitäkään ei tuotu pääasiaksi tuohon elokuvaan. Tosin nyt siitä peli-osuudesta leffassa tuli sellainen kohtauksesta toiseen mahdollisimman nopeasti hyppivä ja sekava. Ainakin tämä kakkonen vaati mun mielestä sen, että on lukenut kirjan, sen verran paljon asiaa kirjasta oli yritetty ämpätä yhteen elokuvaan.

      Hahah, no leffan koukuttajat kullakin! :D

      Poista

Kiva kun kommentoit! :)