2/02/2013

Selviytyminen

Nyt löytyi sellainen helmi, että elokuva-arvostelua pukkaa!


Käytiin miehen kanssa vastikään katsastamassa katastrofielokuva Selviytyminen (The Impossible) -kiitos saamiemme joululahjalippujen!

Selviytyminen pohjautuu tositapahtumiin; vuoden 2004 tsunami-iskuun Thaimaahan.
Elokuvassa seurataan erään perheen, Marian ja Henryn sekä heidän kolmen lapsensa, selviytymistä armottoman luonnonkatastrofin keskellä.


Elokuva alkaa perushollywoodmaisesti kuvauksena onnellisesta, hyvin toimeentulevasta ja kauniista perheestä.
He ovat lähteneet jouluksi lomailemaan Thaimaan lämpöön ja lekottelevat hotellinsa uima-altaalla hymyssä suin ja vailla huolen häivää, KUNNES.

Tarina vaihtaa muotoaan yhtä nopeasti kuin pahaenteinen jyrinä paljastuu valtavaksi, mustaksi vesiryöpyksi, joka ahmaisee koko hotellin väen sisäänsä.
Hukkumista pelkäävät (minä!), valmistautukaa ahdistuksen ja pelon tunteisiin.
Aallon iskeytyessä maahan, seuraa tarkkoja kuvauksia siitä, mitä tsunamin iskiessä ihmisille tapahtuu veden alla.
Mitä tapahtuu, kun ensimmäiset jättiaallot ovat vyöryneet maihin ja etenkin, mitä tapahtuu, kun nouset pintaan ja huomaat olevasi yksin.



Hienointa tässä elokuvassa oli mielestäni se, ettei (todellakin tositarinaan perustuvaa!) tarinaa ollut pilattu hollywoodilaisille elokuville tyypillisellä imelyydellä eikä kauhujen silottelulla tai päinvastoin niiden liioittelulla. Edes elokuvan loppua ei oltu keinotekoisesti tehty onnelliseksi tai kaiken aiemman pahan poispyyhkiväksi, vaan sekin jättää jälkensä ja monta ajatusta mieleen, kun kävelen pois salista. Hyvän, realismiin pyrkivän ja aidon tuntuisen kerronnan avulla koin katsojana pääseväni todellakin mukaan niihin ajatuksiin, pelkoihin ja jopa kipuihin, joita tsunamista selvinneillä ihmisillä oli.

Matka hotellin uima-altaalta mustan hyökyaallon kynsistä pelastukseen on pitkä -niin henkisesti kuin fyysisestikin ja paljon ehtii tämän matkan aikana tapahtua.


Kuvat: Google
Olen katastrofielokuvien ystävä ja vaikka sellaisia leffoja katsoessa onkin kauheaa kuvitella, että mitä jos "The Day After Tomorrow" tai "2012" elokuvien tapahtumat kävisivät toteen, tätä elokuvaa katsoessa ei tarvinnut kuvitella. Selviytyminen eroaa monista fiktiivisistä ja erikoistehosteita pursuavista luonnonkatastrofi-elokuvista juuri siinä, että niin oikeasti tapahtui. On hirveää katsoa elokuvaa, jonka tietää perustuvan tositapahtumiin ja tarinan edetessä muistaa Thaimaan tsunamiin liittyviä uutisia muutaman vuoden takaa. Tokihan tositapahtumiin perustuvissa elokuvissa on aina myös omat "elokuva-lisänsä", mutta siitä viis, tämä leffa sai allekirjoittaneen useamman kerran kyyneliin. Ja ei, minulla ei ole tapana itkeä jokaista vähänkään liikuttavaa elokuvanpätkää katsoessani.

Suosittelen rohkeasti katsomaan Selviytymisen, ottakaa niitä nenäliinoja mukaan ja varautukaa peittämään silmät, jos alkaa liikaa roikkuvat ihonpalat ällöttämään tai hukkumiskohtaukset ahdistamaan. Ai niin ja leffan tähtinä nähdään loistavat Ewan McGregor ja Naomi Watts.

Tämä oli loistoleffa!

4 kommenttia:

  1. Ei voi olla huono leffa, jos sinä suosittelet. :) Katsoin nimittäin Nälkäpelin ja Untraceable:n sen jälkeen kun olit arvostellut niitä. Ja tykkäsin molemmista!
    Täytyypäs siis pistää tämäkin leffan nimi mieleen ja katsoa viimeistään sitten kunhan ilmestyy dvd:lle, kun jotenkin en tykkää käydä elokuvateatterissa katsomassa mitään tunteita herättäviä leffoja..



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, kiva kuulla että meillä on samanlainen leffamaku! :) Katsohan ihmeessä siis tämäkin. Tiedän tunteen, musta on jotenkin kiusallista tirautella kyyneliä elokuvateatterissa (vaikkei kukaan näkisikään) ja leffan loputtua astua salista ulos kirkkaisiin valoihin naama laikukkaana... Kotona puolestaan voi vollottaa ihan vapaasti. :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ei siis muuta kuin elokuvateatteriin (tai odottaa dvd:tä)! :)

      Poista

Kiva kun kommentoit! :)