5/17/2013

Pilvikartasto (Cloud Atlas)

  

Vähän myöhässä tulee tämä elokuva-arvostelu, mutta jospa joku ei vielä tätä mestariteosta olisi nähnyt. Kyseessä on siis scifiä ja draamaa taidokkaasti yhdistelevä, tähtinäyttelijöitä pursuava, elokuva nimeltään Pilvikartasto (Cloud Atlas). Leffa heittelee katsojaa halki mannerten ja eri aikakausien sekä läpi erilaisten ihmisten tarinoiden. Tätä elokuvaa voisin nimittää THE elokuvaksi, SUUREKSI elokuvaksi. Ymmärtänette mitä tarkoitan, mikäli katsotte/olette katsoneet leffan.




Pääosissa nähdään monta suurelle yleisölle tuttua näyttelijää, muun muassa ikisuosikkini Tom Hanks (olenkin varmaan joskus heittänyt ilmoille mielipiteeni siitä, että leffa, jossa on mukana Tom Hanks, ei voi olla huono.), kaunotar Halle Berry, konkarileidi Susan Sarandon ja brittivahvistus Hugh Grant

Kaikilla pääosanäyttelijöillä oli jokin rooli jokaisella aikakaudella. Yritinkin elokuvaa katsoessa löytää jokaiselta aikakaudelta nämä päänäyttelijät, enkä aina onnistunut, sillä ällistyttävän hyvin tehdyt maskeeraukset (ja tietokoneella tehdyt muunnokset?) vaikeuttivat näyttelijöiden tunnistamista.



 
Elokuvan punaisena lankana toimii perhosvaikutusmainen ajatus siitä, kuinka ihmisten yksittäisilläkin teoilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia -sekä toisiin ihmisiin että toisiin ajanjaksoihin. "Hyvien tekojen ketjussa tappajasta voi kasvaa sankari. Merkityksettömältä vaikuttavasta teosta voi vuosisatojen saatossa kasvaa vallankumous." -Finnkino.

Visuaalisesti taidokas elokuva vei ainakin minut täysin mukanaan. Sen juonta tai kulkua on hyvin vaikea lähteä purkamaan tähän arvosteluun, sillä elokuvan kerronta tapahtui lukuisan eri tarinan kautta. Jokainen tarina oli mielenkiintoinen ja linkittyi aina jollain tavoin toiseen aikakauteen, mantereeseen tai ihmiseen -jopa ihmiskuntaan. Koska tarinoita oli elokuvassa niin hurjan monta, ei keskittyminen voinut herpaantua hetkeksikään. Älä siis katso tätä leffaa väsyneenä tai levottomassa mielentilassa. Melkein voisin sanoa, että ymmärtääkseen Pilvikartason todellisen juonen ja sanoman, tulee elokuva katsoa useamman kerran.



 Kuvat ja lainattu teksti: Finnkino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! :)